port of antwerp
Innovatie Nieuws & events

C2Y ondersteunt drone-innovatie in de Port of Antwerp

De haven van Antwerpen was onlangs het toneel voor een tweedaagse testcase rond de detecteerbaarheid van DJI-drones in het luchtruim van de haven. Dr-one en Port of Antwerp organiseerden, onder begeleiding van netwerk- en IT-communicatiespecialist C2Y en Vincent van Schijndel (DJI), verschillende proefvluchten om de betrouwbaarheid van de DJI Aeroscope te testen.

Het Aeroscope-systeem van DJI, dat dus dient om de toestellen van het eigen merk te detecteren, werd geïnstalleerd op 36 meter hoogte op een radartoren. De opgevangen signalen werden vervolgens doorgestuurd naar een controlecentrum van de haven. De volledige vluchtinformatie en het serienummer van de verschillende drones die in de lucht hingen, kon vanop afstand gedetecteerd worden. Zelfs de locatie van de piloot was erg nauwkeurig te traceren. Dat betekent dat de test een succes mag genoemd worden.

C2Y als go-to partner voor drone-tests

“We zijn erg blij dat we hebben kunnen meewerken aan deze test”, zegt Michel Hayen van C2Y. “Als IT-leverancier maakten we begin dit jaar bewust de keuze om ons te vestigen via een antenne-kantoor op DronePort. We zijn aan de ene kant de structurele IT-partner van de incubator, waardoor we ervoor zorgen dat de aanwezige bedrijven en startende ondernemers zorgeloos aan de slag kunnen. Langs de andere kant was het meer dan een keuze om alleen maar IT-leverancier te zijn. We willen ook deel uit maken van de innovatietrajecten rond drones die vanuit DronePort groeien. We ondersteunen daarom ook actief die R&D-cultuur door met onze expertise deel te nemen aan bijvoorbeeld projecten en testen zoals deze.”

Michel gaat tevreden dieper in op de samenwerking: “Voor deze test specifiek verzorgde C2Y de livestream van de beelden, die rechtstreeks (real-time) in de controlekamer terechtkwamen. Ook de volledige technische ondersteuning en de opzet van een tijdelijk netwerk voor deze test hebben we in goede banen geleid. We zijn dan ook blij dat het allemaal redelijk vlekkeloos is verlopen.”

Innovatie als strategie

Michel Hayen leidde zijn bedrijf heel bewust naar DronePort. “Wij weten dat we de drang naar innovatie en nieuwe en efficiëntere technologie in het bloed hebben”, getuigt hij. “Daarom is het goed dat we hier op deze onderzoeks- en ontwikkelingscampus op de eerste rij zitten van de laatste nieuwe drone-ontwikkelingen. Bedrijven zoals Dr-one en Port of Antwerp, maar ook Dronework en Code Gorillas vonden mekaar hier op DronePort. Die ontmoeting zou anders wellicht nooit hebben plaatsgevonden. En wij proberen de lijm te zijn tussen die verschillende partijen, niet alleen door technisch te ondersteunen waar nodig, maar ook door mee te denken: Hoe kunnen we innoveren? Welk probleem kunnen we oplossen met drones? Welke oplossingen bedenken we ‘out-of-the-box’? – En dan bedoel ik niet ‘kant-en-klaar’, natuurlijk. Welke partijen kennen we in ons brede netwerk die een meerwaarde zouden kunnen betekenen? En zo spelen we als IT-partner een redelijk belangrijke rol in het Vlaamse drone-netwerk op DronePort en daarbuiten.”

Zin in een vrijblijvend gesprek? Nood aan een innovatief en technologisch klankbord? Let us know!

Werken mee aan dit project: